• Welcome to engineeringclicks.com
  • How to transfer cuts from assembly level to part files

    Discussion in 'Autodesk Inventor' started by Karol, Dec 4, 2012.

    1. Karol

      Karol Member

      Joined:
      Dec 2012
      Posts:
      6
      Likes Received:
      0
      I made an assembly and later added cuts at the assembly level, but the part files didn't reflect the changes.
      How to transfer the cuts to the part files?
       
    2.  
    3. bdzin1

      bdzin1 Member

      Joined:
      Sep 2012
      Posts:
      10
      Likes Received:
      0
      Karol,

      In SolidWorks there's an Option to "Propagate to Parts" check box when working top down. Not sure of how to do it anywhere else.
       
    4. jfoster

      jfoster New Member

      Joined:
      Dec 2012
      Posts:
      2
      Likes Received:
      0
      Short answer, you can't. I just started using Inventor about a month ago and trying to follow the same design methods I've used in other software I tried like you adding holes in the assembly environment. It just seems easier to align holes in mating parts that way. After an exhaustive search through the "help" files I find that Inventor doesn't let you do that. So, I went ahead and put in the holes in assembly, measured distances to holes on the mating part, deleted the assembly holes, opened the part file, added holes there. Autodesk needs to work on that in my opinion.
       
    5. jthornburgh

      jthornburgh Member

      Joined:
      Aug 2009
      Posts:
      8
      Likes Received:
      0
      You should activate the part (double click, or rt click and edit) in the assembly before making the change if you want to see it on the part. It is set up this way to allow you to have additional processes done after the assembly, and for them to show on the correct drawings.
       
    6. Karol

      Karol Member

      Joined:
      Dec 2012
      Posts:
      6
      Likes Received:
      0
      Maybe you meant that i should open the part, not edit it, since if i edit only the part itself is editable.
      I opened the part file, returned to the assembly and made a hole.
      The hole didn't appear in the part file.
       
    7. jthornburgh

      jthornburgh Member

      Joined:
      Aug 2009
      Posts:
      8
      Likes Received:
      0
      When you edit the part within the assembly all the other parts will become semi-transparrent. Any changes you then make will show on both part and the assembly. If you just start a sketch changes will not populate to the part model.

      It can be done. First you create the hole on one of your parts, and then in the assembly edit the other part, add a sketch, project geometry (same as convert entities in SW), and make your hole.

      This process also works whenever you want a feature of any type to line up with a feature on another part.
       
    8. jthornburgh

      jthornburgh Member

      Joined:
      Aug 2009
      Posts:
      8
      Likes Received:
      0
      I have uploaded a quick video of how editing in an assembly works that addresses both your issues.

      I had to use annotations instead of audio since I recorded it while my class is taking their final.

       
      Last edited by a moderator: Jun 17, 2016
    9. jfoster

      jfoster New Member

      Joined:
      Dec 2012
      Posts:
      2
      Likes Received:
      0
      Okay, projecting assembly geometry would be quicker than what my method. I didn't think about trying that. Thanks for the tip.
       
    10. Karol

      Karol Member

      Joined:
      Dec 2012
      Posts:
      6
      Likes Received:
      0
      What good are cuts made in the assembly if i cannot see them on the parts?
      I know now how to make them seen on the parts, but cuts that are made in the assembly, not by editing a part, aren't propagated to the part files
       
    11. Allfat

      Allfat Member

      Joined:
      Apr 2011
      Posts:
      14
      Likes Received:
      0
      This is because Inventor models parts like they will be fabricated in real life. If you have a cut that is made at assembly or fabrication stage of real life, then the original parts would not reflect that cut in real life because it hasn't happened yet. If you want the parts to have the cut, then you need to do it to the original parts, not the entire assembly file.
       

    Share This Page